U Mađarskoj ukidaju odbranu od poplava, kod nas Dunav i dalje raste

23. septembar 2024 – Dunav se u gornjim delovima toka kroz Mađarsku povlači brže nego što se očekivalo, pa je premijer Viktor Orban danas najavio da će verovatno uskoro biti ukinuta mera odbrane od poplava. S druge strane granice, kod nas, vodostaj Dunava kod Apatina, Bezdana, Bogojeva raste, a najkritičnije je u vikend naseljima.

Juče su Srbiju pogodile vesti da je u blizini Bezdana Dunav već preplavio deo korita i došao do kuća i lokala koje se nalaze uz obalu. U ovom delu Dunav je juče dostigao visinu od 580 centimetara, što je još uvek podaleko od 700 cm, što je ujedno i granica za početak vanredne odbrane od poplava, ipak RHMZ upozorava da nam u predstojećim danima tek sledi rast.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, vrh talasa na Dunavu kod Bezdana očekuje se 25. septembra, kod Apatina 25/26, kod Bogojeva 26, a kod Novog Sada 27/28. septembra.

Kod Smedereva je jutro izmereno 477, baš daleko od 600 santimetara, na koliko se proglašava redovna odbrana od poplava, čak je nivo I opao za dva santimetra u odnosu na prethodno merenje. Uostalom, pogledajte nivogram za smederevsku tačku merenja u poslednji sedam dana:

Foto: FB grupa Volim Dunav

Skorašnji članci

error: Content is protected !!